Ballonvaart programma
Het ballonvaartprogramma - Ballonvaren in de praktijk
Hoe gaat een ballonvaart in de praktijk en waar moet u op letten tijdens een ballonvaart?
Allereerst maakt u met ons kantoor een afspraak (per mail, whatsapp of telefoon) wanneer u wilt gaan varen. Vanaf 5 personen kan Future Fun Ballooning bij u ter plaatse opstijgen. U dient dan zorg te dragen voor een goede opstijglocatie. Een weiland van ca. 100 bij 100 meter mits schoon en zonder obstakels is prima.
Future Fun Ballooning verzorgt ballonvaarten voor bedrijven en particulieren. Huwelijksaanzoeken, speciale VIP-vaarten, een jubileum, of een uitje met kleine of grote groepen, alles is mogelijk. Bij grotere groepen zetten we meerdere ballonnen in en maken we er een feestje van.
Op de dag van de vaart nemen wij contact met u op rond 13.00 uur om te laten weten of het weer meewerkt en we een mooie ballonvaart kunnen gaan maken.
Op de afgesproken tijd verzamelen we op de afgesproken plek. Na de kennismaking en de eerste instructies beginnen we met de opbouw van de ballon. Als alle inspecties en instructies zijn gedaan vullen wij de ballon met koude lucht. Vervolgens wordt deze koude lucht met de branders verwarmd zodat de ballon rechtop komt te staan. Als alle passagiers zijn ingestapt vertrekt de ballon voor een adembenemende vaart van een uur tot anderhalf uur. Aangezien wij met een ballon niet kunnen sturen zoeken wij tijdens de vaart naar een geschikte landingsplaats (bij voorkeur een droog weiland zonder dieren).
De landing van de luchtballon
Afhankelijk van de windsnelheid zullen wij een staande of een liggende landing maken. Bij een staande landing blijft de ballon boven de mand en kunt u eenvoudig uitstappen nadat de piloot u hiervoor toestemming heeft gegeven. Wanneer bij de landing de wind zodanig is dat de ballon niet kan blijven staan zal de ballon met mand en al langzaam op zijn zij terecht komen. Dit kan een iets sportievere landing zijn dus, waarbij u zich goed vast dient te houden, maar als u de instructies van de Piloot opvolgt niks aan de hand.
Omdat wij onverwachts te gast zijn bij de landeigenaren, zal ons ballonteam eerst toestemming bij de landeigenaar gaan vragen om de ballon op te halen uit het weiland. De Nederlandse boeren zijn over het algemeen gastvrij en slechts zelden ontstaan er problemen bij de boer. In ieder geval pakt de piloot alvast samen met de passagiers de ballon in. En natuurlijk hebben wij wat leuks of lekkers bij ons voor de landeigenaar waar we terecht zijn gekomen.
De luchtdoop met certificaat
Als de luchtballon is ingepakt volgt een ludieke ceremonie waarbij de opvarende middels een champagnedoop in de adelstand worden verheven. Centraal staat dat we in alle rust na kunnen genieten voordat wij in de volgauto terug te rijden naar de opstijglocatie. Alle passagiers krijgen een luchtdoop-certificaat als aandenken.
Wanneer ballonvaren en hoe lang duurt een ballonvaart?
Ballonvaren kan het hele jaar door, maar het seizoen is meestal van April t/m Oktober. We gebruiken uiteraard alleen de dagen waarop het weer een veilige ballonvaart toelaat. Wij hebben dan op de dag overleg met de luchtvaartmeteorologen en bekijken of het weer geschikt is voor het maken van een ballonvaart. Pas dan beslissen we of we daadwerkelijk gaan verzamelen. Ballonvaren kan de eerste twee uren van de dag of de laatste twee uren voor zonsondergang. In deze periodes neemt de thermiek door de lagere zonstand af. En dat is noodzakelijk voor een veilige ballonvaart. In de winter kunnen wij door de lage zonnestand zelfs midden op de dag varen. Voor het maken van een ballonvaart kunt het beste circa 3 tot 4 uur reserveren, het is dus een avond- of ochtend vullend programma.
Leeftijd voor ballonvaren
Een ballonvaart is voor jong en oud, dus eigenlijk voor iedereen. Uiteraard moet men wel rekening houden met de gezondheid van de passagiers. Mocht iemand ziek zijn is overleg met de arts of piloot altijd noodzakelijk. Even contact opnemen met ons kantoor kan ook. Kinderen kunnen alleen ballonvaren onder begeleiding van een volwassene die verantwoordelijk voor hen is.
Oudere personen kunnen zeker ook nog genieten van een prachtige ballonvaart. Het is handig om te bedenken of het nog mogelijk is van een klein keukentrapje af te hoppen. Je weet nooit hoe snel de wind bij de landing is dus kan het zijn dat het toch iets “hopt”. Alles is in overleg met ons kantoor mogelijk.
Kleding en uitrusting voor ballonvaarten
De ballon vaart met de snelheid van de wind. U ervaart dus geen wind onderweg, en dus heeft u het in de ballon niet koud. Bovendien geven de branders ook nog enige warmte af. Wel moet u rekening houden met de kou en de wind wanneer we weer zijn geland. Zeker in de avonduren kan het snel afkoelen. Een jas is dan ook aan te bevelen. Goede, dichte en stevige schoenen zijn wel een aanrader, omdat natte of koude voeten door het gras uw plezier zou kunnen bederven. Weilanden zijn niet altijd even droog en schoon.
Foto en film camera's tijdens een ballonvaart
Het is natuurlijk prachtig om opnames vanuit de ballon te maken. Ook bij het klaarmaken van de ballon is het leuk om dit vast te leggen voor “later”. Particulieren mogen altijd een film- of foto camera meenemen in de ballon. Natuurlijk zijn ze zelf verantwoordelijk voor hun apparatuur. Future Fun Ballooning heeft een vrijstelling om opnames vanuit de lucht te maken die voor privé doeleinden gebruikt worden.